AkelPad Forum Index AkelPad
Support forum
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Polozenie okna szukaj i zamien

 
Post new topic   Reply to topic    AkelPad Forum Index -> Discussion (English)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
sexy96



Joined: 10 Sep 2015
Posts: 51
Location: Deutschland

PostPosted: Wed Sep 30, 2015 5:42 pm    Post subject: Polozenie okna szukaj i zamien Reply with quote

Gdy kliknę na ikonę( lupka) szukaj lub zamień otwiera się okienko przykrywając tekst po lewej stronie.
Gdy to okienko przesunę na prawo to AkelPad pamięta to położenie tylko do jego wyłączenia.
Po ponownym uruchomieniu znowu otwiera się po lewej stronie.
Czy można zmienić jakoś te położenie na stałe lub żeby AkelPad pamiętał ostatnie położenie okienka?


Last edited by sexy96 on Wed Nov 18, 2015 10:59 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
KDJ



Joined: 06 Mar 2010
Posts: 1748
Location: Poland

PostPosted: Thu Oct 01, 2015 5:10 pm    Post subject: Reply with quote

sexy96
Zamiast standardowych poleceń Command(4158) i Command(4161) użyj skryptu FindReplaceEx.js.
Code:
"Znajdź..." Call("Scripts::Main", 1, "FindReplaceEx.js", '-dlg="F"') Icon(12)
"Zamień..." Call("Scripts::Main", 1, "FindReplaceEx.js", '-dlg="R"') Icon(13)
Back to top
View user's profile Send private message
sexy96



Joined: 10 Sep 2015
Posts: 51
Location: Deutschland

PostPosted: Thu Oct 01, 2015 6:44 pm    Post subject: Reply with quote

Działa super, wielkie dzięki Very Happy
Back to top
View user's profile Send private message
KDJ



Joined: 06 Mar 2010
Posts: 1748
Location: Poland

PostPosted: Thu Oct 22, 2015 7:41 pm    Post subject: Reply with quote

sexy96
Zapomniałem o tym, a teraz sobie przypomniałem.
AkelPad pozwala zachować pozycję okien dialogowych np. "Znajdź/Zamień", za pomocą ustawienia:
Główne menu -> Ustawienia -> Opcje -> Zaawansowane -> Pamiętaj położenie niemodalnych okien dialogowych.
Back to top
View user's profile Send private message
sexy96



Joined: 10 Sep 2015
Posts: 51
Location: Deutschland

PostPosted: Fri Oct 23, 2015 10:50 am    Post subject: Reply with quote

Faktycznie działa. Dziękuję

Ma problem z zaznaczaniem większego tekstu, przykład:
Stawiam pierwszy bookmark na linii 20 a drugi na 2000.

Jest takie polecenie "select all", Ctrl A.

A jak zaznaczyć (select) linię: "20, 21, 22.....2000"
(od bookmark 1 do bookmark 2), przez kliknięcie na ikonę w Toolbar
ewentualnie przez skrót np. "alt+s" z klawiatury?
Back to top
View user's profile Send private message
KDJ



Joined: 06 Mar 2010
Posts: 1748
Location: Poland

PostPosted: Fri Oct 23, 2015 5:00 pm    Post subject: Reply with quote

sexy96
LineBoardBookmarks.js
Code:
"Expand selection" Call("Scripts::Main", 1, "LineBoardBookmarks.js", "S+") Icon(0)
Back to top
View user's profile Send private message
sexy96



Joined: 10 Sep 2015
Posts: 51
Location: Deutschland

PostPosted: Fri Oct 23, 2015 5:45 pm    Post subject: Reply with quote

Działa, tylko, że trzeba pamiętać, aby kursor znajdował się
w obszarze zaznaczenia (pomiędzy bookmark 1 i bookmark 2).
Ale mimo wszystko jest lepiej, niż było.
Dziękuję.
Back to top
View user's profile Send private message
KDJ



Joined: 06 Mar 2010
Posts: 1748
Location: Poland

PostPosted: Fri Oct 23, 2015 6:06 pm    Post subject: Reply with quote

sexy96
Za pomocą tego skryptu zaznaczysz dowolny zakres bez używania zakładek: SelectRangeText.js.
Back to top
View user's profile Send private message
sexy96



Joined: 10 Sep 2015
Posts: 51
Location: Deutschland

PostPosted: Fri Oct 23, 2015 6:29 pm    Post subject: Reply with quote

Czy można to zmienić tak, aby ostatnia linia była też całkowicie zaznaczona?
Żeby we współrzędnych, gdzie wpisuje się koniec (nr. wiersza)
zaznaczenie sięgało do ostatniej (a nie pierwszej) kolumny w tym (ostatnim wierszu)
lub koniec (nr. wiersza) byłby powiększany o 1 linię.

Obecnie ostatnia linia zaznaczenia nie jest podświetlana.

Dotyczy to drugiej wersji.
Back to top
View user's profile Send private message
KDJ



Joined: 06 Mar 2010
Posts: 1748
Location: Poland

PostPosted: Fri Oct 23, 2015 7:07 pm    Post subject: Reply with quote

sexy96
W polu Koniec->Kolumna wpisz największą liczbę 999999999 (przytrzymaj wciśnięty klawisz "9").
Jeśli końcowy wiersz nie zawiera więcej znaków niż 999999999, to zaznaczy się w całości.
Back to top
View user's profile Send private message
sexy96



Joined: 10 Sep 2015
Posts: 51
Location: Deutschland

PostPosted: Fri Oct 23, 2015 7:41 pm    Post subject: Reply with quote

Dobry pomysł, dziękuję Wink
Back to top
View user's profile Send private message
sexy96



Joined: 10 Sep 2015
Posts: 51
Location: Deutschland

PostPosted: Sat Oct 24, 2015 9:50 am    Post subject: Reply with quote

Wywołanie skryptu SelectRangeText.js. otwiera okienko, w którym, jest pozycja "wiersz, koniec".
Scrypt musi odczytać liczbę (nr. końcowej linii), którą wpiszę.
Nie mogę rozgryźć, gdzie jest ta pozycja w skrypcie.
Tam można by dopisać +1 i kursor byłby dalej w pierwszej kolumnie, ale poniżej ostatniej linii.

Albo inny sposób:
Aby można było wpisać w okienku kursora liczbę większą o jeden niż ostatnia linia.
Obecnie w tym okienku nic nie można wpisać, służy ono jako informacja,
gdzie w tym momencie jest kursor ale do czasu...

przykład:
Chcę zaznaczyć linie od 10 do 20.
Stawiam kursor na początku linii 21 i w okienku wyświetla się 21.
Wpisuję 10 jako linię początkową i 20 jako linię końcową.
W momencie kliknięcia zastosuj, w okienku kursora liczba
zmienia się na taką samą jaką ma linia końcowa.

Podsumowując: przy wpisaniu 10 i 20
zaznaczone będą linie 10 do 19.

Czy można by coś z tym zrobić?
Back to top
View user's profile Send private message
KDJ



Joined: 06 Mar 2010
Posts: 1748
Location: Poland

PostPosted: Sat Oct 24, 2015 5:02 pm    Post subject: Reply with quote

sexy96
Jeśli nie jest użyta opcja "Offset", to zaznaczenie jest identyfikowane przez dwie pary liczb (współrzędne):
Początek->Wiersz:Kolumna,
Koniec->Wiersz:Kolumna.

Gdy wpiszesz Początek->10:1, Koniec->20:1, to zaznaczenie zaczyna się w wierszu 10 i kolumnie 1, a kończy w wierszu 20 i kolumnie 1, czyli obejmuje w całości wiersze od 10 do 19 oraz znak nowego wiersza (początek 20-go).
Jeśli chcesz, żeby zaznaczenie obejmowało cały wiersz 20-ty, to w polu Koniec->Kolumna wpisz numer ostatniej kolumny z tego wiersza (liczba znaków w wierszu + 1) lub liczbę większą (np. 999999999).
Jeśli zaznaczenie ma obejmować cały wiersz 20-ty wraz ze znakiem nowego wiersza (21-go), to wpisz Koniec->21:1.
Tak więc zgodnie z założeniem, skrypt może zaznaczać dowolny fragment tekstu, a nie tylko całe wiersze.

Informacja o położeniu kursora w zaznaczeniu Kursor->Wiersz:Kolumna jest tylko do odczytu, ponieważ kursor może znajdować się na początku lub na końcu zaznaczenia i tą wartość ustawiamy za pomocą RadioButton w sekcji "Pozycja kursora".

---
PS
Wydaje mi się, że przedatne dla Ciebie będą skrypty Instruktora: SelectRange.js i SelPoint.js.
Back to top
View user's profile Send private message
sexy96



Joined: 10 Sep 2015
Posts: 51
Location: Deutschland

PostPosted: Sun Oct 25, 2015 2:17 pm    Post subject: Reply with quote

SelPoint.js. załatwia wszystko.

Bardzo, dziękuję.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    AkelPad Forum Index -> Discussion (English) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


SourceForge.net Logo Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group